273ο Σύστημα Αεροπροσκόπων Αγλαντζιάς
26/2/2018     
Τα νέα μας
Η νέα μας Εστία
Από σήμερα και πάλιν σε νέα Εστία.
Περισσότερες Ειδήσεις  
 
Ανακοινώσεις
Έκθεση φωτογραφίας με θέμα: Πιάσε Ένα Χαμόγελο
Μεγάλη Δράση Ημέρας Σκέψης 2016
Μεγάλη Δράση Ημέρας Σκέψης 2016
Ετήσιο Barbecue Συστήματος
Περισσότερες Ανακοινώσεις  
 
Χρήσιμοι Σύνδεσμοι
Σώμα Προσκόπων Κύπρου
Εφορεία Αεροπροσκόπων Γ.Ε.
Επαρχιακή Εφορεία Λευκωσίας
Σώμα Ελλήνων Προσκόπων
Δήμος Αγλαντζιάς
Facebook
Twitter
YouTube
Επικοινωνία
 
Συνολικοί Επισκέπτες


 

Μέρα Σκέψης


Η 22α Φεβρουαρίου, έχει καθιερωθεί ως Μέρα Σκέψης για όλους τους Προσκόπους και Οδηγούς του κόσμου, μέρα την οποία γιορτάζουν όλοι οι Πρόσκοποι και Οδηγοί της υφηλίου.

Όταν, προπολεμικά ήδη, διαπιστώθηκε ότι τα 20 παιδιά του νησιού Brownsea είχαν γίνει κάποια εκατομμύρια, αγόρια και κορίτσια, αναζητήθηκε κάποια ημερομηνία, για να γιορτάζει η πιο μεγάλη παρέα του κόσμου, και πια καλύτερη θα μπορούσε να βρεθεί από την κοινή ημερομηνία γέννησης, τόσο του Ιδρυτή του Προσκοπισμού Λόρδου Ρόμπερτ Μπέιτεν Πάουελ (Robert Baden Powell) όσο και της συζύγου του και μετέπειτα ιδρυτή του Οδηγισμού Ολαβ Μπέιτεν Παουελ (Olave Baden Powell), δηλαδή η 22α Φεβρουαρίου!

Ο Baden Powell υπήρξε ο ιδρυτής του Προσκοπισμού το 1907. Ήταν γενναίος στρατιώτης, μέγας παιδαγωγός, άριστος συγγραφέας, επιτυχημένος ζωγράφος, αριστοτέχνης σκιτσογράφος, γλαφυρός χρονογράφος και διαπρεπής ρήτορας.

Από τα πρώτα του χρόνια, που χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια ξεκίνησε και δημιουργήθηκε αυθόρμητα αυτός ο «ωραίος κόσμος» του Προσκοπισμού, πολλοί απ’ όλα τα μέρη της γης, ένιωθαν την ανάγκη να στέλνουν τις ευχές τους στον ιδρυτή του Προσκοπισμού με την ευκαιρία των γενεθλίων του στις 22 Φεβρουαρίου. Ήταν μοναδική σύμπτωση ότι και η γυναίκα του και στενή συνεργάτιδα, που ηγήθηκε για πολλά χρόνια από το 1912 της κίνησης των οδηγών, η Lady Olave Baden Powell είχε και εκείνη τα γενέθλια της την ίδια ακριβώς ημέρα.

Οι σκέψεις όλων και οι ευχαριστίες προς τον ιδρυτή και την σύζυγο του για το έργο τους, αποτέλεσαν, καθώς περνούσαν τα χρόνια, την βάση μιας αόρατης επικοινωνίας Προσκόπων και Οδηγών με τον ιδρυτή και τη σύζυγό του και μέσω αυτών με τους Προσκόπους και τις Οδηγούς των άλλων χωρών. Έτσι καθιερώθηκε στην αρχή από την Παγκόσμια Κίνηση Οδηγών και από το 1929 από την Παγκόσμια Κίνηση Προσκόπων, η 22α Φεβρουαρίου σαν Μέρα Σκέψης.

Στη 19η παγκόσμια συνέλευση στην Ρόδο το 1963, μετά από πρόταση της Ελληνικής αντιπροσωπείας, αποφασίστηκε να εορτάζεται παγκόσμια η επέτειος αυτή.

Είναι ένας συμβολικός εορτασμός που η ελεύθερη σκέψη όλων ταξιδεύει στον χώρο και τον χρόνο, ξεπερνά φραγμούς και σύνορα, αναλογίζεται την έκταση της Προσκοπικής Κίνησης και χαιρετά και αγκαλιάζει με ανθρωπιά τον αδελφό Πρόσκοπο και Οδηγό μιας άλλης χώρας, μιας άλλης θρησκείας, μιας άλλης φυλής... οι οποίοι Υποσχέθηκαν να κάνουν τρόπο ζωής την προσπάθεια για ένα καλύτερο κόσμο. 

 
© 273o Σύστημα Αεροπροσκόπων Αγλαντζιάς
Developed and maintained by ZEBRA Consultants | Powered by zecontent