273ο Σύστημα Αεροπροσκόπων Αγλαντζιάς
26/2/2018     
Τα νέα μας
Η νέα μας Εστία
Από σήμερα και πάλιν σε νέα Εστία.
Περισσότερες Ειδήσεις  
 
Ανακοινώσεις
Έκθεση φωτογραφίας με θέμα: Πιάσε Ένα Χαμόγελο
Μεγάλη Δράση Ημέρας Σκέψης 2016
Μεγάλη Δράση Ημέρας Σκέψης 2016
Ετήσιο Barbecue Συστήματος
Περισσότερες Ανακοινώσεις  
 
Χρήσιμοι Σύνδεσμοι
Σώμα Προσκόπων Κύπρου
Εφορεία Αεροπροσκόπων Γ.Ε.
Επαρχιακή Εφορεία Λευκωσίας
Σώμα Ελλήνων Προσκόπων
Δήμος Αγλαντζιάς
Facebook
Twitter
YouTube
Επικοινωνία
 
Συνολικοί Επισκέπτες


 

Robert Baden Powell


 

Ο Robert Stephenson Smythe Baden-Powell γεννήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου του 1857 στο Λονδίνο. Ο πατέρας του, ένας διακεκριμένος κληρικός και καθηγητής στην Οξφόρδη, πέθανε όταν ο Β.Ρ. ήταν ακόμα μικρός. Την ανατροφή του ανάλαβε η μητέρα του που το δίδαξε και τα πρώτα γράμματα. Στη συνέχεια φοίτησε στο σχολείο Charterhouse όπου διακρίθηκε σε πολλούς τομείς. Στη διάρκεια των σχολικών διακοπών μαζί με τα άλλα αδέλφια του οργανώνανε εκδρομές στα δάση ή με βάρκα στα ποτάμια και έμαθε πολλά για τη ζωή στο ύπαιθρο.

Χρησιμοποιούσε με την ίδια ευκολία και τα δυό χέρια και είχε ιδιαίτερη κλίση στη ζωγραφική, το θέατρο, τις αθλοπαιδιές, τη μουσική και το γράψιμο. Αποφοίτησε το 1876 και μετά από επιτυχείς εξετάσεις στη στρατιωτική ακαδημία προήχθη στο βαθμό του υπολοχαγού και ανάλαβε υπηρεσία στο 13ο σύνταγμα Ουσάρων στο Lucknow των Ινδιών. Εκεί παρακολούθησε ειδική εκπαίδευση στην ανίχνευση και επισκόπηση εδάφους. Το 1879 επέστρεψε στην Αγγλία με αναρρωτική άδεια για να βρεθεί και πάλι με το σύνταγμά του, ένα χρόνο αργότερα, στα βορειοδυτικά σύνορα των Ινδιών. Το 1883 προήχθη σε λοχαγό και το 1884 στάληκε με το σύνταγμά του στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής. Μια από τις αποστολές που του ανατέθηκαν ήταν η ανίχνευση και αναγνώριση του μετώπου στο Νατάλ που εκτεινόταν σε 600 μίλια. Στη συνέχεια επέστρεψε στην Αγγλία και τέσσερα χρόνια αργότερα στάληκε στην Αφρική και πάλι για να καταστείλει την εξέγερση μιας άγριας φυλής των Ζουλού. Σε μια αποστολή του κατάφερε να ακολουθήσει αθέατος έναν πολεμιστή Ζουλού μέχρι τη φυλή του. Ήταν τόση η έκπληξη των ιθαγενών και ο θαυμασμός τους για το νεαρό αξιωματικό που παραδόθηκαν χωρίς μάχη. Ο αρχηγός τους Dinizulu του πρόσφερε το περιδέραιο που φορούσε και που το αποτελούσαν μικρά σκαλισμένα κομμάτια ξύλου περασμένα σε ένα δερμάτινο κορδόνι. Τα αναρτήματα αυτά γίνανε αργότερα τα χαρακτηριστικά διακριτικά της εκπαίδευσης Διακριτικού Δάσους.

Το 1890 στάληκε στη Μάλτα και πέντε χρόνια αργότερα το 1895 έλαβε μέρος στην εκστρατεία Ashanti εναντίον του φύλαρχου Prempeh. Την ίδια χρονιά, ύστερα απο μια σύντομη απίσκεψη στην Ιρλανδία, έλαβε μέρος στην καταστολή της ανταρσίας στη Νότια Ροδεσία, και δύο χρόνια αργότερα, το 1897, ανάλαβε το 5ο Σύνταγμα των Δραγόνων στις Ινδίες. Τότε ήταν που έβαλε σε εφαρμογή τις ιδέες του για την οργάνωση και εκγύμναση των στρατιωτών του και εισήγαγε τα πτυχία ειδικοτήτων που αποτελούν σήμερα μέρος των προσκοπικών απαιτήσεων. Τον ίδιο χρόνο έγραψε το βιβλίο “Βοήθημα για Προσκόπους” που αποτέλεσε το βασικό εγχειρίδιο για την εκπαίδευση ανιχνευτών-προσκόπων του Αγγλικού Στρατού.

Το 1899 επέστρεψε στη Νότια Αφρική για να βρεθεί σύντομα περικυκλωμένος στη μικρή πόλη Mafeking από 9000 Μπόερς, μια φυλή μιγάδων της περιοχής.

Με μόνο 1000 άνδρες κατάφερε να κρατήσει 217 μέρες την πολιορκία του Mafeking μέχρις ότου φθάσανε ενισχύσεις. Και όταν στις 17 Μαϊου του 1900 λύθηκε η πολιορκία του Mafeking ο Β.Ρ. χαρακτηρίστηκε ήρωας της Αγγλίας, παρασημοφορήθηκε από τη βασίλισσα Βικτωρία και προήχθη σε υποστράτηγο.

Για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τους Μπόερς ο Β.Ρ. χρησιμοποίησε πολλά τεχνάσματα. Κατασκευάζοντας πρωτόγονους προβολείς με άδεια κουτιά μπισκότων, αυτοσχέδιες χειροβομβίδες από άδεια κονσερβοκούτια και ψεύτικες σειρές συρματοπλεγμάτων κατάφερε να παραπλανήσει τους Μπόερς. ’Αλλα επιτεύγματα του ήταν η κατασκευή ενός τεθωρακισμένου τραίνου και η τελειοποίηση ενός τύπου κανονιού που ονόμασε ΛΥΚΟ.

Μα πάνω από όλα ήταν η συγκρότηση Ευέλπιδων του Mafeking. Οι νέοι αυτοί της ηλικίας 12-17 χρόνων οργανώθηκαν σε ομάδες και ανακούφισαν τους στρατιώτες αναλαμβάνοντας βοηθητικές υπηρεσίες όπως μεταφορέων, σηματοδοτών, παρατηρητών, αγγελιαφόρων, τραυματιοφορέων και Α’ Βοηθών. Μετακινώντας τα κανόνια και τους προβολείς με τη βοήθεια των παιδιών παραπλάνησε τους Μπόερς τόσο για το αριθμό των ανδρών του όσο και το υλικό που διέθετε.

Έξι μήνες αργότερα γύρισε στην Αγγλία και πέντε χρόνια αργότερα προήχθη σε αντιστράτηγο.  

Οι εμπειρίες του στο Mafeking τον έπεισαν οτι η αξιοποίηση του δυναμικού των νέων θα πρόσφερε μεγάλες υπηρεσίες στην Πατρίδα του. Το βιβλίο του “Βοήθημα για Προσκόπους” είχε ήδη αρχίσει να χρησιμοποιείται από πολλά σχολεία για την εκπαίδευση στην παρατηρητικότητα. 

Το 1904 ανάλαβε να επιθεωρήσει το Τάγμα Νέων, μια οργάνωση της Αγγλίας. Βλέποντας ότι το πρόγραμμά τους έπρεπε να βελτιωθεί με την προσθήκη μιας μεγαλύτερης ποικιλίας θεμάτων ενδιαφέροντος, ανάλαβε να συναντήσει παιδαγωγούς και ηγέτες οργανώσεων νεολαίας και να παρουσιάσει ένα πιο ολοκληρωμένο πρόγραμμα. Για το σκοπό αυτό και σε πειραματική βάση οργάνωσε τον Αύγουστο του 1907 στο νησί Brownsea μια κατασκήνωση 20 παιδιών από όλες τις περιοχές του Λονδίνου. Η επιτυχία της δράσης αυτής τον έκανε να δημοσιεύσει το Γενάρη του 1908 έξι μικρά εγχειρίδια σε δεκαπενθήμερες εκδόσεις με τον τίτλο “Προσκοπισμός για παιδιά”. 

’Ηταν τόση η επιτυχία και η απήχηση των εκδόσεων αυτών που οι νέοι μόνοι τους άρχισαν να οργανώνονται σε ενωμοτίες και να εφαρμόζουν το προσκοπικό πρόγραμμα. Στο στάδιο αυτό φάνηκε πως ήταν ανάγκη να ιδρυθεί μια οργάνωση που να συντονίζει όλους αυτούς τους νέους. Ο Βασιλιάς Εδουάρδος Ζ’ έπεισε τον Β.Ρ. να αναλάβει το έργο αυτό και ένα χρόνο αργότερα το 1909 οι πρώτοι πρόσκοποι επισκέπτονται τη Γερμανία. Τον ίδιο χρόνο γίνεται η πρώτη Προσκοπική συνάντηση στο Κρύσταλ Πάλας όπου 10,000 νέοι παρέλασαν μπροστά στον ιδρυτή τους. Λίγο αργότερα μια νέα συνάντηση στη Γλασκώβη της Σκωτίας συγκέντρωσε 6,000 νέους για να αυξηθούν οι Πρόσκοποι από 20 το 1907 σε 80,000 το 1909.

Τον ίδιο χρόνο ο Β.Ρ. ονομάστηκε ιππότης και πήρε τον τίτλο του Σερ.

Το 1912 παντρεύτηκε την Λαίδη Ολαβ που του συμπαραστάθηκε στο έργο του και έγινε αργότερα η ιδρυτής του Οδηγισμού.

Το 1929 δόθηκε στον Β.Ρ. ο τίτλος του Λόρδου του Gilwell μιας περιοχής που δώρισε στον Προσκοπισμό ο Du Bois McLaren. Στην περιοχή ιδρύθηκε το πρώτο Εκπαιδευτικό Κέντρο των Προσκόπων που μέχρι τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο αποτελούσε το μοναδικό φυτώριο βαθμοφόρων όλου του κόσμου.

Το 1920 έγινε το 1ο Παγκόσμιο Προσκοπικό Τζάμπορη στο ΟΛΥΜΠΙΑ Richmond της Αγγλίας με συμμετοχή 6,000 Προσκόπων από πολλές χώρες. Την τελευταία μέρα του Τζάμπορη ο Β.Ρ. ονομάστηκε Αρχιπρόσκοπος όλου του Κόσμου.

Τα τελευταία του χρόνια ο Β.Ρ. τα πέρασε στην Κένυα της Αφρικής όπου πέθανε στις 8 Ιανουαρίου του 1941.

Εκεί σώζεται ο τάφος του τον οποίο επισκέπτονται πολλοί πρόσκοποι, φίλοι του Προσκοπισμού και πλήθος κόσμου.

Ο Προσκοπισμός στο μεταξύ είχε διαδοθεί σε πολλές χώρες ανάμεσα τους η Ελλάδα το 1910 και η Κύπρος το 1913. Σ’ όλες τις περιπτώσεις κάποιο τυχαίο γεγονός, μια αξιοπαρατήρητη προσκοπική πράξη, γινότανε αιτία να ξαπλωθεί ο Προσκοπισμός σε νέες χώρες. 

 
© 273o Σύστημα Αεροπροσκόπων Αγλαντζιάς
Developed and maintained by ZEBRA Consultants | Powered by zecontent