273ο Σύστημα Αεροπροσκόπων Αγλαντζιάς
26/2/2018     
Τα νέα μας
Η νέα μας Εστία
Από σήμερα και πάλιν σε νέα Εστία.
Περισσότερες Ειδήσεις  
 
Ανακοινώσεις
Έκθεση φωτογραφίας με θέμα: Πιάσε Ένα Χαμόγελο
Μεγάλη Δράση Ημέρας Σκέψης 2016
Μεγάλη Δράση Ημέρας Σκέψης 2016
Ετήσιο Barbecue Συστήματος
Περισσότερες Ανακοινώσεις  
 
Χρήσιμοι Σύνδεσμοι
Σώμα Προσκόπων Κύπρου
Εφορεία Αεροπροσκόπων Γ.Ε.
Επαρχιακή Εφορεία Λευκωσίας
Σώμα Ελλήνων Προσκόπων
Δήμος Αγλαντζιάς
Facebook
Twitter
YouTube
Επικοινωνία
 
Συνολικοί Επισκέπτες


 

Το Σύστημα μας


Το Σύστημα ιδρύθηκε στις 15 Ιανουαρίου 1977. Τότε υπήρχε μόνο η Αγέλη Λυκοπούλων, κάτω από την καθοδήγηση του Εφόρου της Γενικής Εφορείας, κ. Λοϊζου Αδαμίδη, η οποία άρχισε τη λειτουργία της γιατί πολλά παιδιά της περιοχής Ρ.Ι.Κ. και του συνοικισμού ΠΑ.ΣΥ.ΔΥ. έβλεπαν γνωστά τους παιδιά να είναι Λυκόπουλα και άκουαν τα τόσα χρήσιμα πράγματα που μάθαιναν στις συγκεντρώσεις τους. Η περιέργεια τους τα οδήγησε σε συγκεντρώσεις Λυκοπούλων διαφόρων Συστημάτων της Λευκωσίας. 

'Ετσι τα παιδιά αυτά, άρχισαν να ζητούν από τους γονείς τους να τα γράψουν σε Αγέλες Λυκοπούλων διαφόρων Συστημάτων. Αυτό το πέτυχαν 4-6 παιδιά. Στα άλλα παιδιά αρνήθηκαν οι γονείς τους λόγω της απόστασης της περιοχής μας από τον τόπο συγκέντρωσης των Αγελών. 

Η επιμονή όμως των παιδιών ήταν μεγάλη, γιατί από τις σποραδικές επισκέψεις τους, στις αγέλες που πήγαιναν συνομήλικά τους Λυκόπουλα, άρχισαν να αγαπούν και να τους αρέσει ο τρόπος ζωής σε μιά Αγέλη. Οι γονείς τους, τότε, αποφάσισαν να ζητήσουν από την Επαρχιακή Εφορεία Προσκόπων Λευκωσίας, να ιδρύσει Αγέλη Λυκοπούλων στη περιοχή μας. 

Ο τότε Επαρχιακός 'Εφορος Λευκωσίας κ. Κώστας Ζαλούμης, σε συνεννόηση με τον Τοπικό Εφορο 'Αρωνα κ. Ανδρέα Αδαμίδη, ανταποκρίθηκε στη παράκληση των γονιών της περιοχής μας και έδωσε τη συγκατάθεση του για την ίδρυση της Αγέλης μας. 

Η ανταπόκριση των παιδιών ήταν πολύ μεγάλη για να γίνουν Λυκόπουλα. Στο τέλος αναγκαστήκαμε να πάρουμε μόνο 45 παιδιά και στα άλλα υποσχεθήκαμε να τα δεχθούμε τον επόμενο χρόνο. 

Η Εστία του Συστήματος βρισκόταν στο Δ' Δημοτικό Σχολείο Αγλαντζιάς. Ονομάστηκε τότε 273ο Σύστημα Προσκόπων Περιοχής Ρ.Ι.Κ. και άνηκε στην τότε Τοπική Εφορεία ΑΡΩΝΑ. 

Καθήκοντα Αρχηγού Συστήματος εκτελούσε ο Λοϊζος Αδαμίδης, που παρ' όλα τα άλλα καθήκοντα του στη Γενική Εφορεία, παρευρίσκετο σ'όλες τις συγκεντρώσεις της Αγέλης, και η μακρόχρονη πείρα του στον Προσκοπισμό, βοήθησε πάρα πολύ στην οργάνωση και ομαλή λειτουργία της Αγέλης. 

Αρχηγός της Αγέλης ήταν ο Γεώργιος Βορκάς με βοηθούς την Ευαγγελία (Λία) Καλλίδου. 

Σημαντική βοήθεια στην οργάνωση και λειτουργία της Αγέλης πρόσφερε και ο Τότε Τοπικός Εφορος Αρωνα Ανδρέας Αδαμίδης. 

1978-1979 

Το 1978 αναλαμβάνει την Αρχηγεία του Συστήματος ο κ. Κάκος Καμέρης και την Αρχηγεία της Ομάδας προσκόπων ο Ανδρέας Πασχάλης. Η δύναμη του Συστήματος ήταν 38 Λυκόπουλα και 20 Πρόσκοποι. 

1980-1981 

Με την έναρξη του 1980 αναλαμβάνει σαν Αρχηγός Συστήματος ο Γεώργιος Βορκάς (ο οποίος εκτελούσε και τα καθήκοντα του Α.Ο.Π.), ο Λώρης Κουλλαπής εκτελούσε τα καθήκοντα του Αρχηγού Αγέλης Λυκοπούλων με Υπαρχηγούς την Πόπη Σπύρου, την Μάρω Σπύρου και την Ρένα Αλωνεύτη. 

1981-1982 

Το 1981 ανέλαβε την Αρχηγία της Αγέλης η Πόπη Σπύρου γιατί ο Λώρης Κουλλαπής έφυγε από το Σύστημα για να ιδρύσει μετά από δύο χρόνια το 286ο Σύστημα Προσκόπων Δευτεράς. Την Αρχηγία της Ομάδας ανέλαβε ο Πάρης Χρυσός. 

1983-1984 

Το 1983 ανέλαβε την Αρχηγία της Ομάδας Προσκόπων ο Πάρης Χρυσός. ενώ στην Αγέλη Λυκοπούλων Βαθμοφόροι ήταν η Φρόσω Βορκά, η Μάρω Σπύρου (από 22.1.1983), η Ιρένα Αλωνεύτου. 
Στις αρχές του 1984 το Σύστημα μεταστεγάστηκε στην αυλή του Ανώτερου Τεχνολογικού Ινστιτούτου (Α.Τ.Ι.) σε ιδιόκτητη Εστία (η οποία κατεδαφίστηκε αργότερα). 

1985-1986 

Το 1985 ανέλαβε την Αρχηγία του Συστήματος ο Χριστάκης Βενιαμήν. 

Σαν βαθμοφόροι υπηρέτησαν στο Σύστημα κατά διαστήματα και οι: Παύλος Σιούερ (Αρχηγός Ομάδας Προσκόπων), Μανώλης Διάκονο (Αρχηγός Αγέλης Λυκοπούλων), Αγγελος Διάκονο (Υπαρχηγός Ομάδας Προσκόπων), Φρόσω Βορκά (Υπαρχηγός Αγέλης Λυκοπούλων), Τάσος Παναγίδης (Υπαρχηγός Κοινότητας Ανιχνευτών). 


1988-1989 

Στις 23.5.1988 αναλαμβάνει την Αρχηγεία της Αγέλης Λυκοπούλων η Κάτια Πίστου. 

1989-1990 

Τον Σεπτέμβριο του 1989 αναλαμβάνει την Αρχηγεία της Ομάδας Προσκόπων ο Νίκος Μαννούρης, με Υπαρχηγό τον Αντρέα Παλλαρή. Αρχηγός Αγέλης Λυκοπούλων ήταν η Κάτια Πίστου και με Υπαρχηγούς τον Κωνσταντίνο Κωνσταντίνου και την Χριστιάνα Σιόκουρου. ολοι μαζί αρχίζουν μια προσπάθεια αναζωογόνησης και εκσυγχρονισμού του Συστήματος. 

Το καλοκαίρι του 1990 η Ομάδα προσκόπων του Συστήματος πραγματοποίησε την Θερινή της Κατασκήνωση στον Κατασκηνωτικό Χώρο του Σώματος στα Πλατάνια σε συνεργασία με την 76η Ομάδα Προσκόπων Στροβόλου. 

1990-1991 

Η ατυχία ξανακτυπά την πόρτα του Συστήματος μας και έτσι εκδιωκόμενο και απο το Α.Τ.Ι., μεταστεγάζεται στο Ε' Δημοτικό Σχολείο Αγλαντζιάς (Πλατύ), με δύναμη 24 Λυκόπουλα, 8 Προσκόπους και 7 Βαθμοφόρους ξαναρχίζει η προσπάθεια για την αναζωογόνηση και εκσυγχρονισμό του Συστήματος. Τότε χρέη Αρχηγού Συστήματος εκτελούσε ο σημερινός Αρχηγός Συστήματος, Νίκος Α. Μαννούρης. 

Πρώτο από τα βήματα αυτής της αλλαγής ήταν και η αλλαγή της ειδικότητας του Συστήματος από Πρόσκοποι σε Αεροπρόσκοποι και ταυτόχρονα η ένταξη κοριτσιών στα τμήματα του Συστήματος. 

Βαθμοφόροι τότε ήταν ο Νίκος Μαννούρης (Α.Ο.Α/Π), η Κάτια Πίστου (Α.Α.Λ.), η Χριστίνα Σιόκουρου (Υ.Α.Λ.), ο Γιάννος Χ"Γεωργίου (Υ.Α.Λ.), ο Ανδρέας Γεωργίου (Υ.Ο.Α/Π), ο Ανδρέας Γεωργίου (Υ.Κ.Α.)και ο Ανδρέας Παλλαρής (Υ.Κ.Α.). 

Σαν επόμενο βήμα ήταν η επαναλειτουργία της Κοινότητας Ανιχνευτών, η οποία αδρανούσε εδώ και δύο χρόνια, και σαν δεύτερο βήμα το οποίο ήταν η αποκορύφωση αυτής της προσπάθειας μας τη πρώτη αυτή χρονιά ήταν η απόλυτα πετυχημένη κατασκήνωση σε συνεργασία με το 288ο Σύστημα Προσκόπων Ταμασού και το 288ο Σύστημα Προσκόπων Παλιομετόχου στον κατασκηνωτικό χώρο του Σώματος στο Μαρί.

 
© 273o Σύστημα Αεροπροσκόπων Αγλαντζιάς
Developed and maintained by ZEBRA Consultants | Powered by zecontent